Jak się odżywiać, kiedy cierpimy na nietolerancję histaminy? Niekiedy mówi się po prostu reakcja alergiczna histaminowa. Jest to z kolei niedobór enzymu, który wpływa na rozkładanie histaminy, a ściślej mowa o oksydazie diaminowej DAO. Najczęściej największy wpływ na kontakt z histaminą ma się w momencie spożywania pokarmów. Histamina – co to jest tak na dobrą sprawę? Dowiesz się o tym w dalszych parapety poznań fragmentach.
Histaminą określa się swędzącą skórę, która piecze, jest nieprzyjemna w dotyku oraz niekiedy wrażliwa i podrażniona. Do tego odczuwamy reakcję alergiczną bezpośrednio na naszych drogach oddechowych, ponieważ z nosa cieknie intensywnie i wodniście. Taka wydzielina zazwyczaj jest charakterystyczna właśnie dla wszelakich reakcji uczuleniowych. Powód? Najczęściej jest to gwałtowny kontakt organizmu z histaminą. Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na to, że histaminą określa się związek chemiczny, jaki pojawia się w organizmie i co za tym idzie jest odpowiedzialny za pośredniczenie w reakcjach organizmu w stanach silnego zapalenia czy właśnie alergii. Histamina jest produkowana w momencie, kiedy pojawi się kontakt z jakimś bodźcem, jaki wywołuje uczulenie mastocytów, a więc komórek tucznych. Najczęstsze objawy to wtedy przede wszystkim wyżej już wspomniana, mocno swędząca skóra oraz bóle brzucha i bóle jelitowe. Może się też pojawić specyficzny obrzęk śluzówki nosa oraz biegunka. Do tego dochodzą też wysypki, jakie na pierwszy rzut oka przypominają zmiany pokrzywkowe. Nietolerancja histaminy jest coraz powszechniejszy przypadkiem, ponieważ zupełnie pacjenci nie zdają sobie z niej sprawy, w konsekwencji czego ją bagatelizują, nawarstwiając symptomy.